Revizio

Dupa fapta si rasplata – Clauza penala

Art. 1538 alin. (1) Noul Cod civil: “Clauza penala este aceea prin care partile stipuleaza ca debitorul se obliga la o anumita prestatie in cazul neexecutarii obligatiei principale.”

Clauza penala este cel mai frecvent intalnita in contractele dintre profesionisti, asadar in circuitul comercial, unde contractele au o valoare mare si un impact semnificativ asupra vietii unei firme. De aceea, partile aleg sa se protejeze de o eventuala neexecutare, executare cu intarziere sau necorespunzatoare din partea partenerilor contractuali prin inserarea unei clauze penale.

Printr-o astfel de clauza, partile stabilesc valoarea pe care va trebui sa o plateasca cel care nu isi executa obligatia sau o executa in mod defectuos, fara a mai fi necesara dovedirea unui prejudiciu de catre partea careia ii profita clauza. Asadar, rolul sau este unul dublu: de protectie impotriva riscului determinat de o eventuala neexecutare sau executare neconforma, dar si de motivare a partilor in sensul indeplinirii obligatiilor pe care si le-au asumat.

Chiar si asa, valoarea penalitatii nu poate fi vadit excesiva fata de prejudiciul ce poate fi prevazut de parti la incheierea contractului. In majoritatea cazurilor, acestea stiu la ce pierderi se expun in cazul unei neexecutari ori executari neconforme din partea celeilalte parti. De aceea, cuantumul penalitatii nu poate fi cu mult mai mare decat acele pierderi. Instanta de judecata poate reduce acest cuantum.

Daca va aflati in pozitia creditorului ce poate solicita atat plata penalitatii, cat si executarea silita in natura a obligatiei neexecutate, trebuie sa stiti ca nu le puteti obtine pe ambele, ci va trebui sa alegeti. Exceptia este data de cazul in care penalitatea a fost prevazuta pentru situatia neexecutarii la timp sau in locul stabilit. Astfel, daca nu acceptati executarea obligatiei cu intarziere sau in alt loc decat cel stabilit, puteti obtine atat executarea silita in natura a obligatiei, cat si valoarea clauzei penale.

Download PDF

Alte articole juridice