Art. 1556 alin. (1) Noul Cod civil: “Atunci cand obligatiile nascute dintr-un contract sinalagmatic sunt exigibile, iar una dintre parti nu executa sau nu ofera executarea obligatiei, cealalta parte poate, intr-o masura corespunzatoare, sa refuze executarea propriei obligatii, afara de cazul in care din lege, din vointa partilor sau din uzante rezulta ca cealalta parte este obligata sa execute mai intai.”
In mod exceptional, neexecutarea unei obligatii asumate prin contract poate fi justificata, caz in care cel aflat in aceasta situatie nu poate fi tras la raspundere, deci nu poate fi obligat sa plateasca despagubiri sau penalitati.
O astfel de exceptie este cea de neexecutare. Pentru a putea fi invocata, este necesara existenta unui contract sinalagmatic1, precum contractul de vanzare-cumparare. Intr-o astfel de operatiune, cumparatorul trebuie sa plateasca pretul, urmand ca vanzatorul sa-i predea bunul. Astfel, vanzatorul poate invoca exceptia de neexecutare in cazul in care cumparatorul nu i-a platit pretul, desi solicita predarea bunului.
Aceasta exceptie nu ar mai putea fi invocata daca vanzatorul si cumparatorul fac afaceri impreuna de multa vreme, iar vanzatorul preda mereu bunul inainte de a-i fi platit pretul de catre cumparator. Ceea ce exista intre cei doi se numeste “uzanta” si are o importanta mai mare, in cazul de fata, decat ceea ce prevede legea. La fel si pentru cazul in care, desi nu fac afaceri impreuna de mult timp, cei doi se inteleg ca vanzatorul sa-si execute primul obligatia de predare – “vointa partilor” prevaleaza iarasi asupra dispozitiilor legale privind ordinea executarii obligatiilor, dispozitii ce nu sunt obligatorii de respectat de catre parti (asadar sunt “norme supletive”, de la care se poate deroga).
Retineti faptul ca nu puteti invoca exceptia de neexecutare daca prestatia neexecutata de cealalta parte are o valoare redusa. Pentru evitarea unor astfel de situatii neplacute, va recomandam sa mentionati precis in contractele dumneavoastra care este ordinea executarii obligatiilor de catre dumneavoastra si de catre cel cu care ati incheiat contractul.
__________________________________________________
1 Cel mai frecvent tip de contract intalnit in circuitul comercial. Se caracterizeaza prin reciprocitatea si interdependenta obligatiilor contractuale asumate de parti, adica obligatia unei parti isi are cauza juridica in obligatia celeilalte parti. Spre exemplu, in schimbul obligatiei unei parti de a livra un produs, cealalta parte isi asuma obligatia de a plati pretul aferent.