Revizio

Asa ne intelegem! – Clauza de interpretare

Art. 1266 Noul Cod civil: “Contractele se interpreteaza dupa vointa concordanta a partilor, iar nu dupa sensul literal al termenilor.”

Revenind la premisa ca in viata de zi cu zi a unei afaceri, contractele sunt consacrarea juridica a operatiunilor incheiate, este foarte important ca acestea sa fie redactate in asa fel incat sa poata fi interpretate cu usurinta in caz de divergenta intre parti. Ce este si mai important este ca la aceasta redactare sa se ajunga in urma unei negocieri serioase cu privire la fiecare clauza din contract.

E drept ca nu exista un contract perfect. De aceea, regula enuntata de articolul 1266 are menirea de a asigura partile ca intentia lor reala este cea care conteaza cu adevarat (intentie ce poate fi demonstrata prin numeroase mijloace de proba), ci nu termenii contractuali. Insa, pentru ca aceasta intentie sa fie usor de cunoscut, faza negocierilor joaca un rol crucial – de aici si importanta de care vorbeam mai sus.

Pentru a se asigura ca litigiile sunt solutionate in conformitate cu “legea partilor” (vointa reala a partilor izvorand din contractul existent), legiuitorul a instituit mai multe reguli de interpretare a contractului (art. 1267, 1268 si 1269 Noul Cod civil).

Important este ca negocierile sa fi avut loc si sa fi fost pastrate inscrisurile acestor negocieri precum schite de contract sau e-mailuri. Pentru o mai mare siguranta, va recomandam sa apelati la serviciile unui specialist (avocat, consilier juridic, notar) atat in faza negocierilor, cat si la redactarea si incheierea contractului.

Download PDF

Alte articole juridice