Revizio

Nu mai spui la nimeni! – Clauza de confidentialitate

Art. 1184 Noul Cod civil: “Cand o informatie confidentiala este comunicata de catre o parte in cursul negocierilor, cealalta parte este tinuta sa nu o divulge si sa nu o foloseasca in interes propriu, indiferent daca se incheie sau nu contractul. Incalcarea acestei obligatii atrage raspunderea partii in culpa.”

Aceasta clauza este diferita de cea din raporturile de munca, prin care angajatii se obliga sa nu divulge unor terte persoane informatii stabilite de angajator ca fiind confidentiale. Astfel, prezenta clauza de confidentialitate este cea regasita in contractele comerciale, mai ales in documentele din etapa precontractuala, adica din faza negocierilor.

Informatiile confidentiale constau, de cele mai multe ori, in elemente ce confera unei firme anumite avantaje fata de concurenta. Legiuitorul protejeaza aceste elemente – in spatele carora se poate afla un volum imens de munca de cercetare – prin recunoasterea acestei obligatii legale de confidentialitate inca din faza negocierilor, cand nici macar nu exista un contract intre doua parti.

Cu atat mai mult, nimic nu impiedica partile sa transforme aceasta obligatia legala intr-una contractuala, indiferent ca se afla in faza negocierilor ori in faza desfasurarii contractului. Aceasta clauza este cel mai frecvent intalnita in contractele de franciza, de esenta carora sunt informatiile confidentiale transmise francizatului de catre francizor.

In situatia in care dispuneti de informatii de care nu doriti sa beneficieze si concurenta dumneavoastra, va sugeram sa inserati in fiecare contract o astfel de clauza in care sa stabiliti amanuntit atat ce informatii sunt confidentiale, cat si care este sanctiunea in caz de incalcare a clauzei de catre partenerul contractual. In mod inevitabil, o relatie contractuala va presupune si divulgarea unor informatii confidentiale referitoare la firma dumneavoastra, motiv pentru care este de preferat sa preintampinati situatii neplacute si, uneori, greu de dovedit.

Download PDF