Compunerea instantei
Compunerea instantei se refera doar la numarul judecatorilor. Atat judecatoriile, cat si tribunalele, si curtile de apel judeca cauzele de competenta lor in prima instanta, in complete formate dintr-un judecator, cu exceptia cererilor privind conflictele de munca si de asigurari sociale, care se constituie dintr-un judecator si 2 asistenti judiciari, apelurile se judeca in complet format din 2 judecatori, iar recursurile in complet de 3 judecatori. La toate instantele de judecata se stabilesc, la inceputul anului, de catre colegiile de conducere, iar repartizarea cauzelor pe complete se face in sistem informatizat, aleatoriu.
Inovcare. In cursul procesului nelegala compunere sau constituire a completului de judecata poate fi invocata pe calea exceptiei (de gresita compunere/de gresita constituire), iar daca a fost pronuntata o hotarare, prin intermediul cailor de atac prevazute de lege.
La prima instanta -> judecator unic. Nu conteaza rangul instantei, ci faza procesuala in care se afla procesul. Oricare dintre cele 3 ranguri ar fi, avem un singur judecator (mai putin ICCJ unde avem complete de 3 judecatori).
- Exceptie: in litigiile de munca avem: un judecator + 2 asistenti judiciari (unul reprezinta sindicatele, altii patronatele). Cei 2 fac parte din compunerea instantei, dar nu au vot deliberativ, ci consultativ.
In apel -> 2 judecatori
In recurs -> 3 judecatori
La Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt:
- Complete ordinare de 3 judecatori (se judeca doar recursuri)
- Complete de 5 judecatori – judeca recursurile impotriva hotararilor pronuntata de ICCJ, atunci cand exista drept de recurs sau alte cazuri prevazute de lege (art. 136 NCPC – Conflictul dintre doua sectii ale ICCJ se solutioneaza de Completul de 5 judecatori sau art. 421 alin (2) – in materia perimarii)
- Complet de 25 de judecatori – judeca Recursuri in Interesul Legii (RIL) – ICCJ stabileste care este interpretarea corecta a unui text de drept in ipoteza in care exista hotararii contradictorii asupra aceleiasi situatii. Compunerea completului este reglementata de art. 516 NCPC
- Complet din 9 judecatori – ICCJ poate fi sesizata de catre o instanta cu o problema de drept de care depinde solutionarea fondului, pentru ca ICCJ sa transmita o interpretare (procesul este suspendat pana la pronuntarea ICCJ). Este o procedura preventiva asupra practicilor gresite (art. 520 alin. 8 – NCPC)
In litigiile de munca completele sunt speciale: 1 judecator si 2 asistenti judiciari (unul reprezentand sindicatele si unul reprezentand patronatele). Acesti asistenti judiciari fac parte tot din compunerea completului de judecata, dar nu au vot deliberativ, ci consultativ – participa la luarea deciziei numai prin consultare.
Ca insemnatate practica, este important de mentionat ca art. 42 alin. (1) pct. 1. NCPC privind cazurile de incompatibilitate, se aplica numai in ceea ce priveste constituirea instantei, nu si compunerii. La fel, potrivit art. 398 alin. (1), hotararea trebuie sa fie rezultatul acordului membrilor completului de judecata. De asemenea, dupa inchiderea dezbaterilor, completul de judecata delibereaza in secret asupra hotararii ce urmeaza sa se pronunte – art. 395 alin. 1 si 2.
Constituirea instantei
Se are in vedere alcatuirea mai complexa a acesteia, prin oarticiparea, pe langa judecatori, si a altor persoane sau organe prevazute de lege. Se are in vedere participarea la sedinta de judecata a grefierului, magistratului-asistent la ICCJ, precum si a procurorului.
Ca exemplu, motivul de recurs prevazut de art. 488 alin. 1 pct. 1 NCPC – “cand instanta nu a fost alcatuita potrivit dispozitiilor legale” sau art. 346 alin. 2 privind prezenta intregului complet la fata locului sau art. 426 alin. 3 – semnarea hotararii judecatoresti de catre judecatori si grefier.
_____________________________________________
Bibliografie
Traian Briciu – note de curs
V. M. Ciobanu, T. Briciu, C. Dinu – Drept procesual civil. Drept executional civil. Arbitraj, National, 2013