Revizio

Actiunea in constituire – Actiunile in justitie (3)

Cererile in constituire de drepturi sunt acelea care urmaresc schimbarea sau desfiintarea unor raporturi juridice vechi si crearea unor raporturi juridice noi intre parti ori prin care reclamantul solicita aplicarea legii la anumite fapte si date pe care le inovca, pentru a se deduce consecintele care se impun (ex. Cerere de divort, cerere de punere sub interdictie). De regula, hotararile pronuntate in aceste cereri produc efecte ex nunc, numai pentru viitor, dar sunt si cazuri in care, desi se creeaza o situatie juridica noua, hotararea produse efecte ex tunc, retroactiv (in materie de stabilire a filiatiei, nulitatea casatoriei, declararea judecatoreasca a mortii).[1]

Exemple:

  • Cererea de desfacere (divort) sau desfiintare a casatoriei (nulitate, anulare);
  • Cererea de incuviintare, desfacere sau desfiintare a adoptiei;
  • Stabilirea sau tagada partenitatii, constatarea maternitatii;
  • Punerea sub interdictie.

Aceste cereri tind la schimbarea sau desfiintarea unor raporturi juridice vechi si la crearea unor raporturi juridice noi intre parti.

La actiunile in realizare sau constatare, instanta consacra doar o situatie juridica preexistenta; la cererile in constituire instanta constata existenta unui drept, insa  prin efectul admiterii actiunii creeaza un drept nou sau transmite un drept dintr-un patrimoniu in altul.

O diferenta esentiala fata de primele 2 actiuni este aceea ca actiunile in constituire produs efecte numai pentru viitor (exceptie: divortul – introducerea in cauza a mostenitorului reclamantului produce efecte si pentru trecut, macar pana in ultima clipa de viata a sotului reclamantului)

De obicei, aceste cereri se fac in materia actiunilor nepatrimoniale. Totusi, pot exista si in materie patrimoniala, spre exemplu pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act de vanzare – titularul dreptului care formuleaza actiunea are un drept de creanta, dar prin efectul hotararii, care se substituie consimtamantului paratului, de produse transferul dreptului de proprietate, iar dupa ramanerea definitiva a hotararii se va transmite un drept real, desi la baza aveam un drept de creanta.[2]

______________________________________________________________________________________

[1] V. M. Ciobanu, T.  Briciu, C. Dinu – Drept procesual civil. Drept executional civil. Arbitraj, National, 2013

[2] Traian Briciu – note de curs

 

Download PDF

Alte articole juridice