Partea speciala a judecatii in prima instanta este impartita in 2 parti: etapa scrisa si etapa cercetarii si a dezbaterilor (oralitatea). Vom prezenta drepturile si procedurile corespunzatoare etapei scrise.
Cererea de chemare in judecata
Actul de sesizare a instantei este, de regula, cererea de chemare in judecata, dar poate fi si cererea reconventionala, interventia principala, cererea de chemare in garantie etc. Procesul va incepe la data la care cererea ajunge la instanta si se inregistreaza. Data prezinta importanta fiinca reprezinta reperul in raport cu care se stabileste legea de procedura aplicabila cauzei (art. 24 NCPC).
vezi articol
Intampinarea
Intampinarea este actul de procedura prin care paratul raspunde la cererea de chemare in judecata, urmand sa se apere, in fapt si in drept, fata de pretentiile reclamantului.
vezi articol
Cererea reconventionala
In procedura civila, paratul poate sa nu fie multumit doar cu o pozitie defensiva, ci poate sa adopte si o pozitie ofensiva, formuland pretentii proprii impotriva reclamantului.
vezi articol
Sechestrul asigurător
Sechestrul asigurator consta in indisponibilizarea unor bunuri mobile sau imobile, urmaribile ale debitorilor, aflate in posesia acestuia sau a unui tert, in scopul valorificarii lor in momentul in care creditorul unei sume de bani va obtine un titlu executoriu. În prezent, dispozițiile cuprinse în art. 952-979 NCPC se aplică indiferent de calitatea părților de profesioniști sau neprofesioniști.
vezi articol
Poprirea asigurătorie
Aceasta se poate infiinta asupra unor sume de bani, titluri de valoare, dar si asupra unor bunuri mobile incorporale urmaribile, dar care nu sunt la debitor, ci la o alta persoana (sume de bani, titluri sau bunuri urmaribile pe care un tert i le datoreaza sau i le va datora in viitor).
vezi articol
Sechestrul judiciar
Sechestrul judiciar constă în indisponibilizarea bunurilor ce formează obiectul litigiului sau, în condiţiile legii, a altor bunuri, prin încredinţarea pazei acestora unui administrator-sechestru desemnat potrivit art. 976. Astfel, sechestrul judiciar se refera la indisponibilizarea unor bunuri mobile sau imobile care fac obiectul litigiului; la sechestrul asigurator nu ne interesa ce bunuri fiindca obiectul lui constă în plata unei sume de bani.
vezi articol
Citarea si comunicarea actelor de procedura
Instanţa poate hotărî asupra unei cereri numai dacă părţile au fost citate ori s-au prezentat, personal sau prin reprezentant, în afară de cazurile în care prin lege se dispune altfel. Instanţa va amâna judecarea şi va dispune să se facă citarea ori de câte ori constată că partea care lipseşte nu a fost citată cu respectarea cerinţelor prevăzute de lege, sub sancţiunea nulităţii. Citarea partilor are ca scop incunostintarea lor despre existenta procesului, despre locul si data sedintei de judecata. Insa acest scop se poate realiza si prin luarea termenului in cunostinta de catre parte, in anumite conditii expres stabilite de lege.
vezi articol
Etapa cercetarii procesului
Potrivit art. 211 NCPC, completul de judecată, constituit potrivit legii, efectuează activitatea de cercetare şi dezbaterea fondului procesului, cu respectarea tuturor principiilor şi garanţiilor procesuale, în vederea soluţionării legale şi temeinice a acestuia. Astfel, completul este competent sa deruleze ambele faze; aceste faze trebuie sa respecte intocmai toate principiile si garantiile procesuale specifice procesului civil.
vezi articol
Semnificatiile primului termen de judecata
Partile, pana la acest moment, pot face anumite acte de procedura, sub sanctiunea decaderii..
vezi articol
Exceptiile procesuale
Strict procedural, excepţia poate fi considerată, aşa cum s-a subliniat în literatura de specialitate, un refuz al paratului de a discuta in fond pretentia reclamantului. Astfel, excepţia procesuală este un mijloc tehnic prin care se pun în discuţie anumite neregularităţi si urmareste, dupa caz, declinarea competentei, amanarea judecatii, refacerea unor acte ori anularea, perimarea sau respingerea cererii (nu ca nefondata sau neintemeiata).